Відійшов у Вічність Ігор Юхновський

27.03.2024 | 13:38

26 березня 2024 року перестало битися серце Великого Українця, видатного вченого-фізика, політичного та громадського діяча, академіка НАН України, Героя України, Почесного доктора Львівського національного університету імені Івана Франка Ігоря Юхновського.

Ігор Рафаїлович народився 1 вересня 1925 року у селі Княгинине, що на Рівненщині. Закінчив ліцей у м. Кременець і невдовзі став учасником Другої світової війни, брав участь у боях за Львів.

Після війни Ігор Юхновський навчався на фізико-математичному факультеті Львівського державного університету імені Івана Франка, який закінчив з відзнакою. Надалі Ігор Рафаїлович вступив до аспірантури при кафедрі теоретичної фізики, де працював над дисертацією під керівництвом знаного науковця й педагога Абби Глаубермана.

У 1954 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Бінарна функція розподілу систем взаємодіючих частинок». Працюючи в Університеті спершу як доцент, а згодом упродовж тривалого часу, з 1958 до 1971 року, завідував кафедрою теоретичної фізики.

Ігор Юхновський став засновником Львівської наукової школи статистичної фізики, про яку знають у всьому світі. За дуже короткий час його завзята дослідницька праця в галузі теоретичної фізики увінчалася успішним розв’язанням серії принципових проблем фізики конденсованої речовини і захистом  докторської дисертації «Статистична теорія систем заряджених частинок».

Ігор Юхновський та його учні здійснили вагомий внесок у розвиток теорії рідин і розчинів електролітів, невпорядкованих систем, фазових переходів і критичних явищ. У сфері наукових зацікавлень Ігоря Рафаїловича також були математичні методи в економіці й розвитку суспільства, проблеми енергетики, безпеки об’єкта «Укриття» на Чорнобильській АЕС, теорія гетерогенного каталізу та чимало інших наукових зацікавлень.

Загалом Ігор Юхновський залишив майбутнім поколінням велетенську творчу спадщину з близько 500 наукових статей, 7 монографій і підручників.

У 1969 році Ігор Юхновський став ініціатором відкриття у Львові відділу статистичної теорії конденсованих станів Інституту теоретичної фізики АН України, на основі якого в 1990 році заснували Інститут фізики конденсованих систем НАН України. Упродовж 1990–1998 років академік Ігор Юхновський очолював Західний науковий центр НАН України. З його ініціативи задля підтримки наукових досліджень в умовах державної незалежності України засновано Фонд підтримки науки.

Упродовж усього життєвого шляху Ігор Юхновський завжди і всюди обстоював і сповідував високі моральні й патріотичні цінності, непохитно вірячи в успішну розбудову суверенної Української Держави. У 1990 році його обрали депутатом Верховної Ради України, де він очолював опозиційну до комуністичної більшості тогочасного парламенту Народну раду. Академік Ігор Юхновський запропонував ідею проведення всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року, який затвердив статус України як суверенної незалежної самостійної держави.

Ігор Юхновський був ідейним натхненником та першим президентом першої в Україні обласної Малої академії наук учнівської області.

Ігор Рафаїлович був народним депутатом України І-IV скликань, обіймав численні важливі державні посади, заснував Всеукраїнське об’єднання ветеранів та тривалий час очолював Український інститут національної пам’яті.

За свою багаторічну наукову працю та численні суспільно-важливі ініціативи академік Ігор Юхновський нагороджений багатьма почесними відзнаками і преміями. Він, зокрема, був лауреатом премії АН УРСР ім. М.М. Крилова, Почесним доктором Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України та Львівського національного університету імені Івана Франка, кавалером ордену «Знак пошани», Відзнаки Президента України, ордена «За заслуги» I ступеня, ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня, Героєм України, кавалером ордена Держави, почесним громадянином Львова.

До останніх днів свого життя Ігор Юхновський залишався активним учасником багатьох суспільно-державних заходів, різних наукових симпозіумів, важливих подій у Львівському університеті, Львові, державного чи міжнародного значення.

У пам’яті українського народу, кожного свідомого українця постать Ігоря Юхновського завжди буде взірцем Великої Людини, яка надихала і надихатиме не одне покоління своєю дивовижною енергією, нестримним прагненням ушляхетнювати науку, рідну Українську Державу і весь світ своїм неповторними ідеями, думками, відкриттями та діями.

Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка у глибокій скорботі сумує разом із родиною та всім українським народом  у зв’язку з непоправною втратою Великого Українця, Науковця, Політика, Людини Ігоря Рафаїловича Юхновського.